Van oudsher zijn boeren kenmerkend voor Noord-Brabant. Toch verdwijnt circa 40% van de boeren binnen 10 jaar uit de provincie vanwege verschillende redenen. De steeds scherper wordende regelgeving of het ontbreken van een bedrijfsopvolger zorgt voor leegstaande agrarische bebouwing. Deze leegstand kan leiden tot verpaupering, onveilige situaties en criminaliteit in het buitengebied.
Met de invoer van de Omgevingswet op 1 januari 2021 ontstaat er meer ruimte om op een creatieve manier aan de slag te gaan met leegstand in het buitengebied. Deze wet streeft naar flexibelere regelgeving en een integrale afweging van belangen. Inwoners, ondernemers en andere partijen krijgen door deze wet meer ruimte om samen met de gemeente in gesprek te gaan over hun ideeën. Daarna wordt gekeken of en hoe deze ideeën gerealiseerd kunnen worden.
Agrowcreation kan een belangrijke rol vervullen als schakel tussen gemeente en ondernemer. De kracht van Agrowcreation ligt namelijk in het verbinden van gemeenten, (agrarische) ondernemers en waar nodig professionals uit verschillende vakgebieden. Vanuit mijn achtergrond als boerendochter en met mijn werkervaring bij een gemeente op het gebied van de Omgevingswet is Agrowcreation in staat om beide groepen te ondersteunen in hun wensen om het buitengebied van Brabant te behouden en mooier te maken.
Wat kan Agrowcreation voor jou als particulier betekenen?
Vaak stellen particulieren de vraag wat ze op een bepaalde leegstaande locatie mogen, omdat de regelgeving meestal een beperkende factor is. Agrowcreation gaat in eerste instantie niet uit van wat er mag, maar wat jij als (agrarisch) ondernemer zou willen met zo’n locatie. Agrowcreation helpt jou een beeld te vormen van jouw toekomst, maar gaat jou niet vertellen wat je moet doen. Door samen alles door te nemen en de voors en tegens in beeld te brengen, zorgt Agrowcreation ervoor dat jij zelf in staat bent een keuze te maken. Hierbij speelt haalbaarheid natuurlijk wel een rol.
Wanneer die keuze is gemaakt, kan Agrowcreation helpen bij het ondersteunen en uitwerken van het initiatief. Door mijn ervaring bij een gemeente weet ik hoe bepaalde procedures lopen en kan ik jou en je initiatief begeleiden binnen een ambtelijke organisatie.
Wat kan Agrowcreation voor jou als gemeente betekenen?
Met de komst van de Omgevingswet gaan er een aantal zaken voor gemeenten veranderen. Zo moet er bijvoorbeeld een integrale omgevingsvisie worden opgesteld. Een omgevingsvisie is een strategisch document waarin je aangeeft in welke richting je de komende jaren wilt ontwikkelen. De toekomst van het buitengebied kan en mag daarin niet ontbreken. Agrowcreation helpt om de huidige situatie van het buitengebied in kaart te brengen en kan samen met de inwoners, ondernemers en de gemeente samen een koers uitstippelen voor de toekomst.
Een andere verandering is de verkorting van het vergunningverleningstraject van 26 naar 8 weken. Voor een gemeente betekent dit dat een initiatiefnemer aan het begin al heel scherp moet hebben wat hij/zij wil. Agrowcreation kan ten dienste van de gemeente een initiatiefnemer begeleiden bij dit voortraject waarin participatie een belangrijke rol gaat spelen.